Hej :) Dziś zapraszam Was na nieco innego posta, a mianowicie z przepisem na mojego popisowego domowego "chińczyka" :)
- 1 pierś z kurczaka
Fajne jest to, że możecie do tego przepisu dodać cokolwiek chcecie. Grzyby mun, pieczarki, paprykę :) Do pokombinowania i znalezienia swojej ulubionej wersji, moją jest ta, którą Wam podaję :)
Składniki:
(na 2 duże porcje/3 małe)
- 1 pierś z kurczaka
- ok. 1/3 świeżego brokuła/5-6
kawałków mrożonego
- pół niedużej cebuli
- pół niedużej cebuli
- sos sojowy
- masło orzechowe/tahini
- sok z cytryny
- makaron ryżowy/chow mein/z zupek chińskich
- szczypiorek
- przyprawy (imbir, cynamon, pieprz,
kurkuma)
- Ugotować brokuła do miękkości, odcedzić.
- Posiekać cebulę w drobną kostkę i pokroić pierś z kurczaka na nieduże kawałki.
- Na patelni podsmażyć cebulę. Jak się zeszkli dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Dodać przyprawy – ilość wg uznania.
- W lekko osolonej wodzie ugotować makaron do miękkości.
- W trakcie smażenia kurczaka przygotować sos. Do miseczki wlać sos sojowy (ok. 8 łyżek), sok z połówki cytryny, dodać dwie łyżki masła orzechowego (albo jedną porządną) lub tahini. Wymieszać do uzyskania konsystencji sosu (będą grudki z masła orzechowego, ale roztopią się podczas podgrzania, więc spokojnie 😊).
- Odcedzonego brokuła pokroić na mniejsze kawałki i dodać na patelnię.
- Odcedzić makaron jeśli jest już miękki.
- Jeśli patelnia jest wystarczająco duża dodać na nią makaron i sos i wymieszać. Jeśli jest za mała – odcedzony makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać składniki z patelni, wymieszać, dodać sos i ponownie wymieszać.
- Na talerzu posypać posiekanym szczypiorkiem (ilość wg uznania).
- Smacznego 😊
Fajne jest to, że możecie do tego przepisu dodać cokolwiek chcecie. Grzyby mun, pieczarki, paprykę :) Do pokombinowania i znalezienia swojej ulubionej wersji, moją jest ta, którą Wam podaję :)
Komentarze
Prześlij komentarz